Szeretve vezetni – a hatalommal élni

1824

Hatalomvágyó emberekkel nemcsak a büntetés-végrehajtás és a politika, hanem a gyülekezeti élet területén is szép számmal találkozhatunk. E ténnyel szembenézni sem könnyű, ellene tenni még kevésbé, holott szükséges (lenne).

Ehhez nyújt segítséget a Harmat Kiadó gondozásában megjelent, Szentírás-alapú vezetéselmélettel foglalkozó két fontos kötet is, amelyeket október 27-én, csütörtökön mutattak be a fővárosban a Kálvin térhez közeli Adna Caféban. Az egyik kiadvány Martina és Volker Kessler Hatalmi csapdák a gyülekezetben című munkája, a másikat, A Biblia négy vezetési alapelve címet viselő kötetet pedig a házaspár férfi tagja, Volker Kessler jegyzi.

A családias hangulatú könyvbemutató kerekasztal-beszélgetésének házigazdája a kiadó igazgatója, Herjeczki Kornél volt, disputapartnerei pedig az egyik szerző, Martina Kessler teológus, pszichológiai tanácsadó, a német Keresztény Vezetők Akadémiájának docense, Reimer Attila, az akadémia kuratóriumi tagja, továbbá dr. Tomka János, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető tanára, illetve Heizer Tamás baptista lelkipásztor, a Barnabás Csoport igazgatója. A Hatalmi csapdák a gyülekezetben című munka Németországban az év könyve elismerést is elnyerte a keresztény könyvek között.

„Egy szerző számára mindig öröm, ha látja, hogy amit írt, arra szükségük van az embereknek. Ám mi nagyon is jól tudjuk, hogy a hatalommal való visszaélés témája mögött mennyi fájdalom, szenvedés és könny rejlik. Ezért igencsak vegyes érzéseink vannak” – emelte ki a szerzőpáros jelen lévő tagja.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint javult-e a helyzet a tizenkét esztendővel ezelőtti első németországi megjelenés óta, Kessler asszony úgy válaszolt, hogy egyes esetekben örvendetes változásokat tapasztalhattak meg, ám az kérdés, hogy szerkezeti, strukturális változások valóban bekövetkeztek-e. „Ami engem elgondolkodtat, az az, hogy a vezetők új generációja úgy véli, autoriter vezetőnek kell lennie, tekintélyelvű vezetésre van szükség” – mondta Kessler.

Komoly problémát jelenthet – hangsúlyozta Reimer Attila – a hatalom gyakorlása a keresztény szervezetekben. Nagy gondot okozhat mind az, ha jogtalanul „uralkodó vezető- nek” címkézünk valakit, mind pedig az, ha nem vesszük észre, amikor egy lelki vezető szellemi szinten zsarol. Holott ez keresztény közösségeken belül is létező, sokakat érintő, sokak számára mély sebeket okozó probléma, amelyről nehéz beszélni, hiszen aki erről említést tesz, azt kockáztatja, hogy „rossz kereszténynek” bélyegzik…

dsc_3846_lE sorok írója számára mellbevágó volt hallgatni a kerekasztal-beszélgetés lelkipásztorrésztvevőjének szavait. Heizer Tamás a kötet Nyolc ok, amiért a hatalommániás embereknek könnyű dolguk van a keresztény közösségekben című részével kapcsolatban a következőt mondta: „A keresztények sokszor idealizálják hitükön keresztül a valóságot, és él az a meggyőződés a hívőkben, hogy aki Isten embere – és ugye a lelkész az –, annak mindig világos látásá- nak kell lennie, nem lehet bizonytalan. Annak mindig erősnek kell lennie, nem lehet gyenge. Őneki mindig mindent értenie kell, tudnia kell a megoldást. Sokan ezeket az irreális elvárásokat a lelkészek közül a sajátjukká teszik, elfogadják. És ez egyenesen tolja bele őket abba, hogy megpróbálnak minden helyzetben úgy jelen lenni, ahogy ezeknek az elvárásoknak megfelel. És egy idő után el is hiszik. Ez mindenképpen személyiségtorzító hatású.

A Szentírást a vezetés szempontjából olvasva úgy látom, ez, tudniillik a gyülekezet irányítása, nem egyetlen személyre szabott feladat, hanem csapatmunkának kell lennie. A megoldást az jelenthetné, ha a lelkészképzésben felhívnák a figyelmet mind az önismeret fontosságára, mind pedig arra, hogy ezek a csapdák, buktatók igenis léteznek, ezért számítsanak rájuk, és számoljanak velük” – emelte ki Heizer Tamás. Akkor is így van ez, ha akadnak olyanok, akik úgy vélik, hogy a menedzsment „az ördög műve”. Holott a megelőzés, a torzulások kialakulásának megakadályozása nagyon fontos (lenne). Mindezek fényében bátran elmondható: örvendetes, hogy megszületett A Biblia négy vezetési alapelve című kötet is.

A kiadványokból például az is kiderül, mennyire fontos a vezetői attitűd, habitus. Miként arra a beszélgetés lelkész résztvevője utalt: „A vezetés, ha jól gyakorolják, mindenképpen a szeretet megnyilvánulása, és ez látszik a szolgálatban, a hatalomgyakorlásban, a felelősségvállalásban és a kegyelemben.”


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!