Szeretetteljes közönség a zene és az idősek világnapján

2808

Várakozáson felüli sikerrel zárult október 1-én az a rendezvény, amire az idősek és a zene világnapja alkalmából hagyományteremtő szándékkal várta vendégeit a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyarországi Baptista Egyház a Nap utcai imaházba.

Mintegy száz érdeklődő foglalt helyet a padsorokban, a legtöbben fővárosi gyülekezetekből, mások Vácról, Szentendréről, Dunaharasztiból érkeztek, de sokan egyszerűen csak zenerajongók voltak. Akadt például olyan is a hallgatóság között, aki zenekritikusként, rádiósként figyelt fel a rendezvényre, és különlegesnek találta a két világnap egy esemény keretein belül való megünneplését.

Mészáros Kornél, a Magyarországi Baptista Egyház főtitkárának személyes hangú köszöntője után a Baptista Központi Énekkar és az In Medias Brass kvintett zenei szolgálata következett, amelyet nagy szeretettel és egyre bátorodó, lelkes tapssal fogadott a közönség. A zenei programot követően Tapolyai Emőke kitűnő és elgondolkodtató előadását hallgathatták meg az idős emberek a reményről. (Az előadó Lucadót idézve azt vallja, a remény egy őrületes függőség Istentől.) Nemcsak a meghívott vendégek, de a közreműködők, azaz a kórus és a fúvósötös tagjai is figyelemmel, „nyitott” szívvel követték a pszichológusnő gondolatait. Az előadást követően kérdéseket lehetett feltenni, és többen éltek ezzel a lehetőséggel, illetve megosztották másokkal saját élményeiket, tapasztalataikat.

A rendezvény végén a szervezők mindenkit egy kis csomaggal ajándékoztak meg. Ezek jelentős részét a Baptista Szeretetszolgálat intézményeiben – a debreceni Boldogkertben és a pécsi ÉFESZI-ben – készítették a gondozottak, egyebeket magánadományokból kapott a szervezet.

Szervezői beszámoló

Kortalan zene hallgatására szólt a meghívás nyomtatva, Facebookon és személyesen a Budapest, Nap utcai baptista imaházba. Az aktualitást a zene és az idősek világnapja adta október 1-én. Az Isten felé áldozatként szálló ének és muzsika köszöntötte a népes gyülekezetben ott ülő „szépkorúakat” és a fiatalokat is. A szívhez, érzelmekhez szóló muzsikához társult dr. Tapolyai Emőke értelmet megszólító előadása a reménységről.

A Baptista Központi Énekkar Oláh Gábor és Oláh Miklós karnagyok vezetésével szólaltatott meg jól ismert, nemegyszer új hangzásvilágba öltöztetett énekeket. Telemann 117. zsoltára nyitotta meg a felüdítő szolgálatok sorát. Gárdonyi Zoltán feldolgozása, a „Szelíd szemed, Úr Jézus” bensőséges viszonyba hozott a Megváltóval, aki – bár látja vétkeinket – könyörülő szeretetével tekint ránk. Jobbágy Bencétől új zenei köntösben örültünk az „Üdvteli érzet” jól ismert dallamának, hogy utána a reformáció korának énekével „kérjük Isten áldott Szentlelkét” (Walter). „Ha Isten békéje” (Bliss) uralja szívünket, akkor ajánlhatja jó szívvel az énekkar idősek és mindenki felé Engeltől: „Hűséges légy halálodig”.

Az In Medias Brass együttes a reneszánsz és a kora barokk zene világába kalauzolta a hallgatókat. Az üdítő tiszta forrás zenekultúrája bemutatta, hogy miként használta fel egyik zeneszerző alkotó módon a másik művét, például Vivaldi D-dúr hegedűversenyét a zenei óriás, Johann Sebastian Bach. A két együttes Heizmann „Örvendj, világ” kezdetű énekével adta tudtul a Megváltó megérkezését, aki a világ Reménysége.

Erről szólt dr. Tapolyai Emőke előadása a 71. zsoltár segítségével. Reménység az alapja az életnek, és az idős embernek is van reménysége egészséges esetben. A múltra való emlékezés fontos, de Isten segítségével a gondokat, vereségeket, botlásokat, bűnöket lehet rendezni Krisztus keresztjénél. Az idősek azt a feladatot kapták, hogy az utánuk következő nemzedékeket tanítsák, „késő vénségemben… hirdethetem hatalmadat, nagy tetteidet a jövő nemzedéknek” (Zsolt 71,18). Az áldások, ajándékok, az elnyert kegyelem elősorolása a hálát ébreszti fel szívünkben.

Válasz volt az előadásra a kórus két befejező éneke: Beharka Pál: „Ó, mily hű barátunk Jézus” – hiszen ő segít és megőriz, jöhetünk hozzá. Tóka Szabolcs: „Szívből köszönöm, Uram”, a hála kifejezése minden ajándékért. Az énekkar úgy szólaltatta meg az énekeket, hogy közelebb kerülhettünk Istenhez, aki szeretetéből gondoskodott a megváltásunkról egyszülött Fia, Jézus Krisztus kereszthalála által.

Közreműködtek: Schönek Anna és Szomor Anikó fuvolán, Oláh Miklós gordonkán, Tóth Sámuel zongorán.

Egyedül Istené a dicsőség!

Köszönjük a Nap utcai gyülekezet vendégszeretetét és ajándékozó figyelmességét. A Baptista Szeretetszolgálat és a baptista egyház támogatását is köszönjük.

Kiss Emil


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!