A segélyszervezet 20 évéről szóló kiállítás a nemzeti emlékhelyen

1943

Július 19-én, keddtől a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen látható az a kiállítás, amely a Baptista Szeretetszolgálat alapításától eltelt 20 évet, a külföldi missziókat, az intézményhálózat kialakítását, a különböző segélyprogramokat mutatja be a látogatóknak.

Eredetileg velencei székhellyel alakult meg a Baptista Szeretetszolgálat. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Szenczy Sándor lelkipásztor az első ülésen azt mondta, a szervezet elsődleges céljának tekinti a Magyarországon és külföldön rászoruló szegények, idősek, betegek és árvák támogatását, az ezt szolgáló segélyszállítmányok összegyűjtését és rendeltetési helyére való eljuttatását. Az alapítványt 1996. április 12-én jegyezték be a Fejér Megyei Bíróságon, azóta ezt az időpontot tekintik a szervezet „születésnapjának”.
Idén lett tehát 20 esztendős a Baptista Szeretetszolgálat.

A jubileum emlékére vándorkiállítás készült, fényképek és írott anyagok idézik fel a múltat, azt az utat, amit a segélyszervezet az alapítástól máig megtett, a munkát, amit elvégzett. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen amikor a munkatársak számot vetettek a tevékenységek, akciók sorával, látták, lehetetlen minden részletről megemlékezni. Mégis tartalmas időutazásban vehet részt az, aki kedvvel vállalja, hogy néhány percet a segélyszervezet megismerésének szentel az idejéből.

A tárlat első állomása Hajdúszoboszló volt, június 2-án ott nyitotta meg a szervezet országos vezetői konferenciáját. Azóta a kiállítás járt egy fővárosi oktatási intézményben, majd Sárosdra, az ottani baptista általános iskolába utazott, ahol a nyelvi tábor résztvevőinek mutatkozott be, aztán a Velence Korzó galériájába került, ahol ünnepélyes külsőségek mellett nyitották meg július 12-én. Az eseményen adta át Tanka Csaba, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke azt az oklevelet, amellyel Szenczy Sándor elnök munkáját ismerte el a megyei önkormányzat.

A kiállítás július 19-én, kedden került a Mészeg-hegyre, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyre. Az emlékpark impozáns módon elsősorban a magyar katonamúlt hősiessége előtt tiszteleg, de megemlékezik a békefenntartásról is. Sok helyszínen – például a Balkánon, Haitin vagy Afganisztánban – a magyar katonák találkoztak, esetenként együttműködtek a segélyszervezet önkénteseivel, így tehát a Baptista Szeretetszolgálat vándorkiállítása tematikájában mintegy kapcsolódik az emlékpark ilyen témájú bemutatójához.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!