Reformációi gálaest

2690
A Kibővített Jobbágy-kvartett. Fotó: Vargosz

A reformáció hónapjának kiemelkedő eseménye minden évben a reformációi gálaest, amelyet 2016. október 16-án a budapesti Uránia Filmszínház díszes nagytermében rendezett meg a reformált egyházakat tömörítő Ökumenikus Tanács.

A nagyszámú közönséget Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke köszöntötte a programsorozat vezérigéjével: „Beszéljétek el dicsőségét a nemzeteknek, csodáit minden népnek.” (Zsolt 96,3)

Az est ünnepi szónoka dr. Trócsányi László igazságügy-miniszter volt, aki „Reformáció és rend” címmel tartotta meg előadását. A bibliai korokig visszamenően elemezte az ószövetségi és újszövetségi iratok erre vonatkozó tanításait. A miniszter beszélt arról is, miként alakult a történelem folyamán az állam és az egyház viszonya, és az egyház részéről az a törekvés, hogy a lelki és a világi, politikai rendet valamiképpen összhangba hozza. Ennek az összhangnak a keresése végigkíséri a kereszténység történetét. A lelki és világi tekintély közötti ellentét a középkori Európában is fennmaradt, az egyház és állam konfliktusa sokáig egyazon valláson belül zajlott. A reformáció megjelenése azonban gyökeres változást hozott. Nagy ívű előadásában kitért arra is, hogy a reformáció korában az egymásnak feszülő valamennyi vallási és szellemi irányzat a Bibliára hivatkozva érvelt, és ez előkészítette az utat a szekularizáció számára. Bemutatta azt is, hogyan vezetett el az út a felvilágosodástól a totalitárius rendszerek egyházüldöző politikájáig. A magyarországi rendszerváltás korát a szellemi pezsgés és az útkeresés idejének nevezte a társadalomban és az egyházakban egyaránt. Végül kitért arra is, mit tehet ma egy keresztény miniszter.

A Központi Református Kórus és az Aszódi Evangélikus Gimnázium diákjainak műsora mellett egyházunk vonószenekari szolgálattal vett részt a reformáció ünnepére rendezett gálaesten. A  Baptista Kamarazenekar tagjaival kibővített Jobbágy-kvartett szolgálatát Jobbágy Andor brácsaművész és Oláh Miklós gordonkaművész szervezte. Méltósággal szólalt meg általuk Beharka Pál szerzeménye, amely a „Szelíd szemed, Úr Jézus” kezdetű közismert protestáns énekre írt variációk sorozata. A zenekari szolgálat bevezetőjében az est háziasszonya, Bényi Ildikó idézte néhai Jobbágy Istvánnak egy korábbi hangversenyen elmondott megállapítását a darabról: „A partita tételeiben megjelenik Krisztus szelídsége éppúgy, mint feddő, elítélő és megbocsátó tekintete, s halljuk a bűnbocsánatért könyörgő hangot is.” 

A Protestáns Újságírók Szövetségének Rát Mátyás-díját ez alkalommal Tóth-Máthé Miklós Debrecenben élő termékeny református író vehette át Novotny Zoltántól, a Prúsz elnökétől.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!