Olvashatóvá tettek egy 6. században elégett(!) bibliai tekercset Izraelben

2557

Régészek szerint a holt-tengeri tekercsek megtalálása óta ez a legnagyobb jelentőségű felfedezés.

Izraeli és amerikai kutatók sikeresen megfejtették az évszázadokkal ezelőtti tűzvészben megszenesedett, héber nyelvű tekercs tartalmát – melyre az én-gedi tekercsek között találtak 1970-ben. A történelmi jelentőségű dokumentum a Tóra harmadik könyvét, azaz a Léviták könyvét tartalmazza, és a kutatók szerint ez az írás legrégebbi héber változata.

„Egy évezreden át senki nem olvasta. Sokan gondolták, hogy abszolút olvashatatlanná vált” – mondta Brent Seales, a Kentucky Egyetem professzora a tekercsről, melynek keletkezését a radiokarbonmódszer alapján a 3–4. századra datálják. Az 1970-ben felfedezett dokumentum feltehetőleg az i. sz.-i 6. században vált csaknem teljesen a tűz martalékává.

A „virtuális kicsomagolás” technikájával elemzett szöveg megfejtője az Izraeli Régészeti Hatóság szakértője, Pnina Shor és csapata volt. Az eredmény sokakat meglepett; Michael Segal, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora „le volt nyűgözve a képek minőségétől”.

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy „a holt-tengeri tekercsmaradványok vizsgálati eredményeinek egy évtizede történt bemutatása óta az én-gedi Léviták tekercse a legátfogóbb és a legnagyobb jelentőségű bibliai régészeti szöveg, ami napvilágra került”.

zsido.com
Kép forrása: Jerusalem Post

Videó az eljárásról


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!