Megjelent a keresztényüldözés világindexe 2016

2668
Hívők vére egy egyiptomi templom freskóján

A 60 éve világszerte működő Open Doors nevű nemzetközi keresztény szervezet évente egyszer közzéteszi jelentését, az úgynevezett világüldözési indexet az elmúlt év keresztényüldözésének a helyzetéről.

Fekete rekordszámok

2014-ben a hitük miatt kivégzett keresztények száma 4344 volt, 2015- ben ez a szám 7100-ra emelkedett. A keresztény templomok, imaházak, intézmények elleni bombatámadás, gyújtogatás a 2014. évi 1062-höz képest több mint kétszeresére, 2406-ra nőtt. Az Iszlám Állam tovább növelte rekordlistáját a meggyilkolt, lefejezett keresztények számával. Legelrettentőbb a tunéziai tengerparton kivégzett 22 egyiptomi kopt vendégmunkás példátlan esete volt. Az El Shabab és a Boko Haram Nigériában, Kenyában, Líbiában „mesterkedett” eredményesen. Legbrutálisabb tettük 2015 nagycsütörtökjén a kenyai Garissa egyetemén kivégzett 147 keresztény egyetemista volt.

Alig változott a helyezés a brutalitáslistán

A diktatórikus Észak-Korea maradt az élen a legfrissebb lista adataiban, itt üldözik a legkegyetlenebbül a keresztényeket.

Összesen 91 653 észak-koreai keresztényt tartanak számon, akik magán- és családi életükben, szociális viszonyaikban, egyházi és más tekintetben szenvedtek el hátrányt hitük miatt, kerültek börtönbe, munkatáborba. Második helyre jött fel Irak, harmadik helyen van Eritrea.

Okok: pszichikaiak, vallásiak, hatalomféltés

A világindex közel háromszáz oldalas elemzésében keresi az okokat, amelyek mintegy 100 ezer keresztény mártíromságához, illetve 120- 130 millió állandó üldözéséhez vezettek. Észak-Koreában a rendszeres üldözés, munkatáborokra ítélés oka a másként gondolkodásban rejlő veszély. Eritreában a keresztényeket államellenes összeesküvések gyanújával tüntetik el vagy vonják ki őket börtönökkel a forgalomból. Pakisztánban az egyik legnagyobb arányú a testi brutalitás, megalázás, testi sértés. Az országban halálbüntetés jár a blaszfémiáért, az Allah-káromlásért vagy a másfajta hit propagálásáért.

A 2016-os világindex azt a bizonyosságot is tisztán üzeni, hogy mind ezeknek meg kell lenniük – de ez még nem a vég. S azt is világossá tette, hogy a világméretű üldözéssel világméretű keresztény szolidaritás áll szemben. Ahogyan eleink fogalmazták: Köszöntünk téged, Győztes Áldozat. Krisztus győzött, harmadnapra feltámadt. Még akkor is így van ez, ha sokan csak nagypéntekig, a keresztig látnak, hajlandók ellátni. „…mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hogy elvesszünk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk.” (Zsid 10,39) Erről szól az üldözöttek bizonyságtétele szóban, imában, helytállásban. Jó lenne erre Európában még jobban odafigyelni – kiváltképpen a mostani gonosz napokban!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!