Billy Graham sikerének titka

5758

Sikerről írni egy evangélista élete kapcsán túlságosan világiasnak tűnik, de milyen más szóval lehetne jellemezni Billy Graham szolgalát? Szokták őt „Amerika prédikátorának”, az „elnökök barátjának” nevezni, aki az elmúlt hat évtizedben a világ 185 országban 210 millió ember előtt hirdette a Biblia üzenetét.

Ha ehhez hozzávesszük a rádiós és televíziós igehirdetéseket is, akkor körülbelül kétmilliárd ember hallhatta őt. 1993-ig két és fél millió embert tartottak nyilván, akik az ő szolgálata kapcsán döntöttek Jézus Krisztus mellett. Korunk technikai vívmányait felhasználva több embernek hirdette személyesen Isten üzenetét, mint bárki más, aki Krisztus követségében valaha is munkálkodott előtte.

Missziós küldetése mellett Harry Trumantól George W. Bush-ig tizenegy amerikai elnök barátja, tanácsadója és lelkigondozója volt.

Természetesen voltak támadói is szolgálatának, nemcsak világi, hanem egyházi körökből. Volt, aki a „világ legjobb üzletkötőjének” nevezte őt, aki árucikket csinált a kereszténységből. Mások stílusát, módszereit kritizálták legtöbbször irigységből. De ezek az emberek is kénytelenek voltak beismerni azt a tényt, hogy Billy Graham hatással van az egész világra. És hát mi más lenne keresztényi küldetésünk, hogy minél nagyobb hatással legyünk környezetünkre. A Gallup intézet felmérése szerint Billy Graham a világ tíz legcsodálatosabb embere közé tartozik. Miközben világhírű evangélisták, televíziós igehirdetők sorba buktak el paráznaságban, csalásban, anyagi természetű bűnökben, addig Graham élete mindvégig feddhetetlen maradt. Az általa, 1950-ben alapított missziós társaság tovább folytatja a megkezdett jó munkát, amibe gyermekei és unokái is többen bekapcsolódtak.

Az indulás

A fiatal Graham tömegek előtt prédikál
A fiatal Graham tömegek előtt prédikál

Billy Graham az első világháború végén 1918. november 7-én született egy Észak-Karolina állambeli farmercsaládban. Szülei egyszerű emberek voltak, akik a kemény munka mellett presbiteriánus hitüket sem nagyon gyakorolták. Billy 16 éves volt, mikor egy utazó evangélista érkezett kisvárosukba. Ekkor fogadta be az Úr Jézust a szívébe és néhány hónappal később bemerítkezett egy templom közeli tóban. Teológiai tanulmányai alatt ismerte meg a Chicagó melletti Wheaton College-ban jövendőbeli feleségét, egy orvosmisszionárius lányát, Ruth Bellt, akivel 1943-ban kötött házasságot. Ruth haláláig hatvannégy évig éltek hűséges házasságban, öt gyermekük született.

Egy kis gyülekezetben kezdett szolgálni, majd csatlakozott a Youth For Christ (Fiatalok Krisztusért) szervezethez. A szolgálatában az 1949-es év hozott áttörést, mikor Los Angelesben egy több ezres sátorban hírdette Isten Igéjén nyolc héten keresztül. Ébredés kezdődött a városban, melyre felfigyelt a média is. Graham országos hírnévre tett szert.

Graham és a politika

reageanNancy Gibbs és Michael Duffy 2008-ban megjelent könyve abból a szempontból kíséri végig Graham munkásságát, hogy az evangélista milyen kapcsolatot ápolt 1949-től kezdve egészen napjainkig az Egyesült Államok első embereivel. Truman elnökkel való kapcsolata nehezen indult. Bátor már-már pimasz, tolakodó magatartásának eredménye volt az, hogy belépést kapott az Óvális Irodába 1950 júliusában. A beszélgetésben Graham az elnök személyes hitéről érdeklődött. Mikor Truman elmondta, hogy hisz a hegyi beszédben és próbál a nagy parancsolat szerint élni, az evangélista azt válaszolta, hogy az kevés. A találkozó imádsággal zárult. Ez a kis történet is mutatja, hogy mennyire őszintén viselkedett Graham a „legnagyobb emberek” társaságában is. Később Eisenhower elnök Graham bátorítására indult az 1952-es választásokon. Graham szolgálatának eredményeként Eisenhower volt az egyetlen elnök az USA-ban, aki hivatali ideje alatt keresztelkedett meg. Miért tartotta fontosnak Graham, hogy a hatalom embereivel találkozzon? Nem politikai ambíció vezérelte, sokkal inkább az a vágya, hogy minél több emberrel megoszthassa az Élet üzenetét. Egy nemzet lelki élete pedig szorosan összekapcsolódik vezetőinek beállítottságán.

Graham bátran állást foglalt egész társadalmat érintő kérdésekben, mint a rasszizmus, vagy a fegyverkezési verseny. Legjelentősebb tettei a keleti blokk országaiban tett látogatásai voltak a 70-es és 80-as években. Híressé vált mondata:

„A kommunizmust nem lehet kívülről megdönteni, ezért megyek a vasfüggöny mögé!”

Nehéz megállapítani mekkora szerepe volt Grahamnek a rendszerváltozásban.

Graham barátai

Billy Graham szolgálati sikeréhez hozzátartoztak munkatársai, barátai. Voltak, akik egész életén keresztül végigkísérték a prédikátort. Egyik legjobb barátja, Cliff Barows, akivel még a negyvenes években ismerkedett meg és hatvan éven át volt a Billy Graham Társaság zenei- és programigazgatója.

Az idős Graham

Billy Graham 96 évesen
Billy Graham 96 évesen

Graham 2007-ben vesztette el feleségét, Parkinson kóros lett, hallása nagyot romlott majd visszavonult a nyilvános szolgálatoktól. Utolsó ébredési összejövetele 2005-ben volt New Yorkban, ahol a három nap alatt 230 ezren hallgatták igehirdetéseit. Tavaly jelent meg „Hazafelé” című könyve, melyben számot vet életéről a prédikátor. A könyvében hasonló gondolatok ír le, mint a nemrégiben adott interjúban is mondott: “Ha még egyszer újra kezdeném, több időt töltenék elmélkedéssel és imádkozással, és azzal, hogy elmondjam az Úrnak, mennyire szeretem és imádom Őt, és hogy várom azt az időt, amit együtt fogunk tölteni az örökkévalóságban.” Arra a kérdésre, „milyen tanácsot ad a fiatal prédikátoroknak?”, azt a választ adta: “Töltsetek több időt tanulmányozással és imádkozással. Ez a sikeres evangélizáció titka”.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!