Baptista fenntartású óvodák és iskolák

18465

A Baptista Szeretetszolgálat 30 oktatási intézmény (tagintézményekkel együtt összesen 43) – óvodák, általános iskolák, szakiskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok – fenntartójává vált összesen tíz megye 40 településén 2012. szeptember 1-jétől.

A fenntartóváltás folyamata minden intézmény esetében teljes körűen lezárult, az illetékes kormányhivatalok a fenntartó részére határidőre megküldték a működési engedélyeket. A baptista fenntartásba került oktatási intézmények korábban önkormányzati és alapítványi háttérrel működtek.

Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezete, a Baptista Szeretetszolgálat megalakulása óta arra törekszik, hogy minden erejével és lehetősége szerint segítsen a szükségben lévőknek. A szervezetnek kezdetektől célja volt egy országos intézményrendszer kialakítása. Ebben a folyamatban jelentős lépés, hogy 2012. szeptember 1-jétől 30 oktatási intézmény került a szeretetszolgálat fenntartása alá.

A Baptista Szeretetszolgálat az iskolaátvételekről való döntésekor szociális és társadalmi szempontokat vett figyelembe. Az átvételeket az önkormányzatokkal és alapítványokkal, valamint az iskolák vezetésével szoros együttműködésben végezte magas helyi társadalmi támogatottság mellett. A szeretetszolgálat minden iskolában megszavaztatta a szülőket, a diákönkormányzatot és a tantestületet arról, hogy szeretnének-e baptista fenntartásba kerülni. Az igen szavazatok aránya minden intézmény esetében meghaladta a 70%-ot, több iskolában pedig 90%-os támogatottság mellett kezdődhetett meg az intézményátvételi folyamat.

A Baptista Szeretetszolgálat – alaptevékenységébe jól illeszkedően – számos olyan iskolát vett át, melyekben hátrányos helyzetű diákokat vagy sajátos nevelési igényű gyermekeket oktatnak, továbbá magas a roma tanulók aránya – helyenként 90%-os (pl. Újkenézi Általános Iskola).

A Szeretetszolgálat nagy tapasztalattal rendelkezik a nehéz vagy hátrányos helyzetű emberek megsegítésében, és azt tervezi, hogy intézményfenntartóként hozzájárul a rászoruló diákok szociális segítségnyújtásához, ezzel is elősegítve a minél jobb tanulmányi eredmények elérését. Jelentős motiváció volt az iskolaátvételekben az is, hogy több esetben a baptista fenntartásba kerülés az iskola egyetlen lehetősége volt a fennmaradásra.

A szociálisan vagy a sajátos nevelésben érintett iskolák mellett a Baptista Szeretetszolgálat nagy múltú, nívós intézmények fenntartójává is vált. Ezen iskolák átvételét a helyi önkormányzatokkal való többéves sikeres együttműködés alapozta meg.

Az egyházi fenntartó a Baptista Oktatási Központ közreműködésével megkezdte a felkészülést a hit- és erkölcstan oktatásának 2013/14-es tanévtől való bevezetésére. Önkéntes alapon pedig már 2012 októberétől lehetőségük volt a diákoknak a bibliaismeret tantárgy felvételére.

A fenntartó valamennyi oktatási intézményében – óvodától a gimnáziumig – arra törekszik, hogy a legmagasabb szintű szakmai, tárgyi és lelki feltételeket biztosítsa a diákok, a pedagógusok és más oktatási szakemberek számára a sikeres munka érdekében.

A Magyarországi Baptista Egyház és az általa alapított egyházi jogi személyek által fenntartott közoktatási intézmények elérhetőek a baptistaoktatas.hu oldalon!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!