A Cipősdoboz-akció idén is várja a rászoruló gyerekeknek készített ajándékokat

6109

Újra várja a cipősdobozos ajándékokat a jótékonysági akciót tizenhárom éve életre hívó Baptista Szeretetszolgálat. Az évről évre egyre népszerűbb Cipősdoboz-akció központi bázisa a budapesti Deák téren található Cipősdoboz Vár, amelyet ünnepélyes keretek között nyitottak meg december 1-jén.

Az akció idén újabb budapesti gyűjtőponttal bővült, és idén is elérhető a csomagkövetés, vagyis a felajánlók egy része nyomon követheti majd, melyik településre kerül az általuk elkészített ajándék. A szervezők abban bíznak, hogy ez a lehetőség tovább növeli a bizalmat a program iránt, és még többen csatlakoznak majd a cipősdobozos ajándékkészítők népes táborához.

cip9A Baptista Szeretetszolgálat idén 13. alkalommal hirdette meg a Cipősdoboz-akciót, amelynek lényege, hogy cipősdobozba csomagolt ajándékkal tehetjük szebbé rászoruló gyerekek karácsonyát. A szeretetszolgálat az akció weboldalán részletes útmutatást ad a cipősdobozos ajándékok elkészítéséhez, amelyeket december 1. és december 18. között közel 200 gyűjtőponton várnak, hogy aztán még karácsony előtt eljuttathassák a rászoruló gyerekeknek – nevelőotthonokban lakóknak, mélyszegénységben élőknek, vagy akár a Böjte Csaba parajdi árvaházában nevelkedőknek.

Az akció ünnepélyes megnyitóján ott volt Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója, Sándor Gabriella, a Bookline marketingigazgatója, Pesztericz Péter, a Trans-O-Flex Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, és Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó a Gilda Max mozgáscentrum képviseletében. Az eseményen az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola kórusa működött közre.

A megnyitó ünnepségen Révész Szilvia, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az idei kampány eseményeiről, a program céljairól beszélt és a dobozolás módját ismertette. A ByTheWay együttes először csatlakozott az akcióhoz. Vavra Bence megköszönte az együttműködés lehetőségét, és hangsúlyozta a segítségnyújtás szükségességét.

– Rendkívül hasznos ez az akció. Amióta az eszemet tudom, megpróbálok segíteni, a gyerekek arcára mosolyt varázsolni. Ez számomra közszereplőként kötelesség is – mondta Erdei Zsolt a Gilda Max mozgáscentrum képviseletében.

– A decemberi időszak sok feladatot ad, de szeretnénk olvasóközönségünket megszólítani, segíteni őket abban, hogy ha úgy döntenek, csatlakozhassanak a Cipősdoboz-akcióhoz – jelentette ki Sándor Gabriella, a Bookline marketingigazgatója. A kampány ideje alatt azokat a könyveket, amelyek a dobozokba kerülnek, kedvezményesen lehet megvásárolni.
Papp János egyházelnök bibliai történettel hívta fel hallgatóságának figyelmét az adventi adományozás fontosságára.

cip5Tavaly próbálták ki először, a nagy sikerre tekintettel idén is elérhető lesz a csomagkövetés: azaz a felajánlók megtudhatják, hová, melyik településre jutott el ajándékuk. Akik a két budapesti központi gyűjtőpont valamelyikén – a Deák téren található Cipősdoboz Várban és Újbudán, az Október huszonharmadika utca 33. szám alatti baptista gyűjtőpont mellett elhelyezett cipősdoboz-konténerekben – adják le felajánlásukat, dönthetnek úgy, hogy szeretnék nyomon követni cipősdobozuk útját. A gyűjtőponton leadott cipősdobozra egyedi vonalkódos etikett kerül, a párját a feladó tarthatja meg. Az ezen található sorszámmal tudja beazonosítani csomagját és megnézni az erre a célra létrehozott online felületen, hogy holt tart épp a doboz, melyik településre került.

A csomaglogisztikai szolgáltatásokra specializálódott Trans-O-Flex Hungary Kft. a csomagkövetés mellett a cipősdobozok depókból való összegyűjtésével, azok vidékre és Erdélybe történő szállításával is segíti az akciót. Mindemellett a cég munkatársai hozták az első 100 cipősdobozos ajándékot a Cipősdoboz Várba.

– Azért is fontos számunkra az együttműködés, mert olyan területen segíthetünk, amelyen otthonosan mozgunk: csomagokat szállítunk – mondta el Pesztericz Péter, a Trans-O-Flex Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az évről évre egyre ismertebb és népszerűbb Cipősdoboz-akcióban tavaly több mint 40.000 cipősdoboz juthatott el rászoruló gyermekekhez. Idén legalább ennyi felajánlás összegyűjtése a cél.

További információ:
Révész Szilvia
kommunikációs igazgató
Mobil: +36 20 886 37 52; e-mail: szilvia@baptistasegely.hu

cip4MI AZ A CIPŐSDOBOZ-AKCIÓ?

Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezete, a Baptista Szeretetszolgálat – mint 2004 óta minden évben – idén is meghirdette a „Cipősdoboz-akciót”. A mára már széles körű támogatással futó program révén a színes csomagolópapírba öltöztetett cipősdobozok nemcsak több tízezer nehéz sorsú gyermek karácsonyi örömét, hanem a szeretet és együttérzés jelképét is jelentik hazánkban, ahogy szerte a világon is.

A CIPŐSDOBOZ-AKCIÓ TÖRTÉNETE

A Cipősdoboz-akció az „Operation Christmas Child” néven futó nemzetközi mozgalom ötlete alapján született. E mozgalom alapgondolata szerint gyermekek vagy egész családok készítenek ajándékot rászoruló gyermekeknek. Ma már évente mintegy 6-8 millió csomagot osztanak szét a világ több mint 100 országában.

Magyarország 2004 előtt az USA-ban és Angliában gyűjtött cipősdobozok egyik célországa volt, a külföldről érkező dobozokat a Baptista Szeretetszolgálat osztotta itthon a rászorulóknak. Kevesen tudják, hogy jó néhány évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Bill Clinton és felesége futárral küldték el Magyarországra személyes cipősdobozos ajándékaikat! Ezzel jó és követendő példát mutattak mindannyiunknak arról, hogy a szeretet országhatárok, nemzetek, nézetek fölött álló erő.

A Baptista Szeretetszolgálat idén már tizenharmadik alkalommal gyűjti Magyarországon a karácsonyi cipősdobozokat, és másodszor hirdeti meg az akciót nyomonkövetési lehetőséggel. A kezdeményezéshez évente egyre nagyobb számban csatlakoznak. Amíg a kezdeti években néhány ezer cipősdoboz gyűlt össze, 2009-ben több mint 20 ezer, addig tavaly már több mint 40 ezer hazai gyűjtésű doboz jutott el hazai és erdélyi rászoruló gyermekekhez. A széles körű összefogásnak köszönhetően az elmúlt 12 évben több mint 350 ezer magyar készítésű cipősdobozos ajándék tette szebbé a nehéz sorsú gyerekek karácsonyát.

A KEDVEZMÉNYEZETTEK

1. Vidéki városokban élő rászoruló gyermekek, akiknek a nagycsaládosok szervezetein keresztül, nevelőotthonokban osztják szét a dobozokat a szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei.
2. Parajd (Erdély): Böjte Csaba árvái részére idén is több ezer cipősdoboz indul útnak.
3. Mélyszegénységben élő roma családok gyermekei a roma kisebbségi önkormányzatok közvetítésével.
4. A „Tisztelet a Hősöknek” program keretében a HM CIMIC-el együttműködve 1000 cipősdobozos ajándék nagycsaládos katonáknak.

A 2016. ÉVI CIPŐSDOBOZKAMPÁNY KIEMELKEDŐ ESEMÉNYEI

December 1. 14 óra: Kampánynyitó sajtótájékoztató az akció támogatóival, a szeretetszolgálat vezetőivel és a partnerek képviselőivel a Deák téren a Cipősdoboz Várnál.
December 15. 14 óra: Tiszaszalka, cipősdoboz-átadó ünnepség a beregháti térség településein élő gyerekeknek.
December 17. 11 óra: Ünnepélyesen átadjuk a cipősdobozos ajándékokat Erdélyben, a parajdi sóbányában.
December 19. 14 óra: cipősdoboz-átadó ünnepség a budapesti Árkádia Hotelben.

HOGYAN KAPCSOLÓDHAT BE A CIPŐSDOBOZ-AKCIÓBA?
– Készítsen egy cipősdobozos ajándékot, és adja le a lakóhelye közelében lévő cipősdoboz-gyűjtőponton!
– Ha nincs a közelében cipősdoboz-gyűjtőpont, a 1355-ös cipősdoboz-adományvonal hívásával – vagy egy üzenet küldésével – 300 Ft-tal támogathatja egy rászoruló kisgyerek karácsonyát.
– A Bookline felületén keresztül cipősdoboz-adományjegy vagy a cipősdobozokba kerülő könyvek online vásárlásával segíthet.
– Csatlakozzon önkéntesként az akció közel 3000 önkéntes munkatársához az
onkentes@baptistasegely.hu címen keresztül!

A Baptista Szeretetszolgálat 2016-ban december 1. és december 18-a között mintegy 200 gyűjtőponton várja a cipősdobozos ajándékokat. A gyűjtőpontok listája megtalálható a www.ciposdoboz.hu oldalon a Gyűjtőpontok menüpont alatt.

Infók: www.ciposdoboz.hu
További információk: ciposdoboz@baptistasegely.hu