Útmutató lányos apáknak

3190

Éppenséggel nem vagyok lányos apa, de apás lány annál inkább! Igazi élvezettel olvastam Kevin Leman újabb könyvét, amellett hogy sok mindenre meg is tanított.

Biztos vagyok benne, hogy az apukák nagy hasznát veszik. A kérdés már csak az, hogy hogyan vegyük rá őket az olvasásra. Először is könnyítsük meg a pénzkiadási aggályaikat (könyvre pénzt???), inkább ajándékozzuk nekik karácsonyra! Aztán jelöljük meg benne Leman doktor egyik-másik önvallomását, például: „Az apák másképp működnek, mint az anyák… nem lelkesít a gondolat, hogy hetente megcsináltassam a frizurám (de még havonta sem), ellentétben hőn szeretett nejemmel. Inkább a fejembe csapom a baseballsapkám. Remekül megy ahhoz a pólóhoz, amit tegnap is viseltem, a tegnapi sortomról nem is beszélve. Olyan kellemesen »bejáratott« érzés viselni őket. Mi, apák a szavakkal is jobban spórolunk.

Történetesen arról vagyunk híresek, hogy egyetlen hümmögésben benne van minden mondandónk – a megfejtés a hangszínben rejlik.” A hatvanas éveit taposó pszi chológus szerző az évtizedek alatt szerzett tudásán és tapasztalatain túl épp a stílusának és közvetlenségének köszönhetően örvend nagy népszerűségnek. És nem csupán négy lánya (és egy fia) körében. A keresztény értékrendet képviselő Leman doktor családja legkisebbjeként nőtt föl, így magától értetődik, hogy a humor életeleme (aki olvassa, értse meg a szerző Születési sor(s)rend című könyvéből). Vajon felkeltettük már az apukák figyelmét?

Nincs könnyű dolgunk. Állítólag a férfiak nem nagyon szeretik a tanácsadást. Ahogy ő írja:

„Egy férfi így gondolkodik (hölgyeim, Önök most próbálják Rocky Balboa, a Rocky-filmek keménykötésű bokszolójának hangján olvasni a következőket, és rögtön megelevenedik a kép): Miért is beszélnék magamról egy vadidegennek? Pláne egy agykurkásznak?… Az pedig fix, hogy nem fogok komoly pénzeket kicsengetni csak azért, hogy valaki meghallgassa a problémáimat. Megbirkózom velük magam is.”

Bizton állítom, hogy ehhez a birkózáshoz jó csendestárs dr. Leman könyve. A szerző négy lánya közül mind – egyik apja kedvencének érzi és vallja magát. A 60. születésnapján ékes bizonyítékát adták szeretetüknek.

Ezért is hiteles Leman doktor biztatása: „Kedves apuka, szeretném, ha elképzelné, hogy a felnőtt lánya születésnapi köszöntőt mond Önnek. Mit szeretne hallani tőle arról, hogy milyen nyomot hagyott a szívében és az életében? Miért ne alakítaná úgy a kapcsolatukat, kezdve a mai nappal, hogy ez a cél lebeg a szeme előtt?” Ehhez nyújt segédkezet könyve által Kevin Leman. Jó olvasást!

(Budapest, Harmat, 2014)

Megrendelés


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!