Önkéntes egyház

1981
A kép illusztráció

Az önkéntes mozgalmak, tevékenységek évtizedek óta egyre nagyobb szerepet kapnak a társadalmi életben, többek között nagy és növekvő szerepet játszanak egyes közszolgáltatásokban, szabadidős tevékenységekben.

Az állam is jelentős forrásokkal, pályázatokkal támogatja a civil szféra önkéntes tevékenységeit.

Valószínűnek tartom, hogy az önkéntes tevékenységek legnagyobb szervezeti kerete az egyház. Lényegében, kevés hivatásszerű tevékenységet leszámítva, az egyház önkéntes tevékenységből áll. A gyülekezetek, egyházközségek működése, a különféle szolgálatok mind folyamatosan végzett önkéntes tevékenységek.  Vallási környezetben a fogalmi megközelítése más az önkéntes tevékenységnek, szolgálat lesz belőle.

Más megközelítésből is jellemző a szabadegyházi jellegű gyülekezetekre az önkéntesség. Felnőtt ember önkéntes döntésén alapul az egyházi közösséghez tartozás. E jellemzők megalapozzák azt, hogy a gyülekezeti közösségek fordítsanak nagyobb figyelmet az önkéntes munkára. Tovább gondolva a lehetőségeket bontsuk meg elnagyoltan az önkéntes munkát két irányba. A tevékenységek egyik célja a szervezet fenntartás. A gyülekezetek folyamatos működése állandó, sok óraszámú tevékenységet igényel a méretek szerint változóan, de jellemzően sok embertől. Fő hatásában ez a munka a szervezet fenntartását szolgálja. Persze a szervezet célja, küldetése – általában – a külső környezet megváltoztatásában van, ezért a célok egyértelműen nem választhatók el egymástól.

Az önkéntes tevékenységek másik célja a környező társadalomra irányul.  A misszió, a segítő szolgálatok tartoznak többek között ide. Rendkívül nagy lehetőség a gyülekezeti közösség számára az önkéntes tevékenységek megerősítése.

Reális jövő, hogy a gyülekezetekből önkéntes munkát többen, több helyen végezzenek, növekedjen a hatékonyság szervezéssel, képzéssel. A társadalom számára láthatóbbá váló szolgálatok, önkéntes tevékenységek a misszió részei.

Mint minden segítő tevékenységben, az önkéntes munkában is lényeges az okos szeretet megléte. A szív indítása mellé a tudás és gyakorlat növeli a felelősen végzett munka értékét.   A Baptista Egyház és a Szeretetszolgálat lehetőséget kapott az európai uniótól a TAMOP-5.4.12-14/1-2015-0004 jelű program keretében segítő szolgálatok erősítésére, fejlesztésére egy összetett támogatási program keretében. A támogatásból kerül megrendezésre egy önkéntes képzés, táborozás szeptember 9 – 13 között Tahi Táborban.  A képzés, táborozás keretében elméleti és gyakorlati ismeretek átadására, egyes tevékenységek begyakorlására kerül sor. Jelen lesznek segítő szolgálatok technikai egységei, akik bemutatókkal és gyakorlatokkal színesítik a belső egyházi képzést.     Várunk a képzésre hangsúlyozottan fiatal nyugdíjasokat, fiatal családosokat és egyedül állókat 16 és 99 éves kor között.

A belső egyházi képzés, táborozás a résztvevők számára költségmentes. A szállás és étkezés a támogatásból kerül fedezésre. Az utazás természetesen egyénileg történik.  A tábor kezdete szeptember 9, szerda délután, regisztráció és helyfoglalás 13 órától, program indítás 16 órától.

A képzésre, táborozásra jelentkezés az baptistaszolgaltatok@gmail.com címen küldhető be, (név, település, kor) első hirdetési körben augusztus 25-ig. A jelentkezés a visszaigazolással kerül elfogadásra. Várjuk a „kezek evangéliumának” gyakorlásában elkötelezett testvéreink jelentkezését.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!


Rendelkezzünk a baptisták javára!

Kérjük, rendelkezzen adója 1%-áról a Magyarországi Baptista Egyház javára! Köszönjük támogatását! Technikai szám: 0286