Jót s jól!

1756
Fotó: Marosi Nagy Lajos

Kik azok, akik a mai médiát alakítják? Milyen értékek mentén zajlik a tartalmak létrehozása, kiválasztása, és miként kellene valójában működnie mindennek?

Novotny Zoltán. Fotó: Marosi Nagy Lajos
Novotny Zoltán. Fotó: Marosi Nagy Lajos

A média és a médiaoktatás működésének kulisszatitkaiba nyerhettünk bepillantást szeptember 11–13-a között a Protestáns Újságírók Szövetsége által rendezett médiaműhely során a balatonföldvári baptista üdülőben. Életünk elválaszthatatlan része, hogy naponta tájékozódjunk valamilyen médiumból, legyen az napi híradás vagy időjárás-jelentés.

Az egyik legfontosabb elvárás vele szemben, hogy hiteles információkkal szolgál – jók. Már Spurgeon is beszélt arról, hogy egy hívő embernek két forrásból – a Bibliából és a napi sajtóból – kell tájékozódnia ahhoz, hogy értelmezni tudja az eseményeket.

A rendezvény Mészáros Kornél főtitkár áhítatával vette kezdetét, majd az elkövetkező három napban a sűrű program törzsét informatív előadások, fórumbeszélgetések, könyvbemutatók alkották. A hazai keresztény egyetemek, főiskolák rektorai, intézetvezetői, tanárai (Károli, Pázmány, Sárospatak) bemutatták az oktatási programok működését, hiányosságait, lehetőségeit.

Komlósi Gábor, a MÚOSZ, KOS vezetője a kiegészítő gyakorlati képzés fontosságát hangsúlyozta, illetve lenyűgöző gyakorlati bemutatót láthattunk a helyes beszédről és előadásmódról. Az újságírói, tanári minőségben jelen lévő előadók kitértek arra, hogy a jelenlegi médiában dolgozók és dolgozni vágyók nagy része nem felel meg a legalapvetőbb minőségi és hozzáállásbeli elvárásoknak (tisztelet a kivételnek).

Az egyéni ambíciók és a profitorientált műsorkészítési struktúra háttérbe szorítja az olyan alapvető újságírói elvárásokat, mint az objektivitás, hitelességre törekvés, nagy műveltség. A televíziós, rádiós műsorokban a szép, tiszta beszéd ma sajnos elhanyagolható szempont.

Az előadások bár különböző területeket világítottak meg, mégis egy olyan egységes képet mutattak a média és médiaoktatás jelenlegi helyzetéről, ami kiváló alapot adott egy átfogóan megvalósítandó jövőkép fogalmazására. „Ha van cél, lesz hozzá ösvény is”, idézett egy régi közmondást Győri Kornél nyugalmazott teológiai professzor a záró előadásában. Emlékeztetett arra, hogy elődeink célirányos önképzéssel megerősítve magukat milyen sok embert elértek a 20. század elején, elindítva egy nagyfokú ébredési hullámot a baptista misszióban.

A bőséges szellemi táplálék mellett az őszi Balaton színpompás környezete, a finom ételek is segítették, hogy testileg-szellemileg feltöltődve térjenek haza a résztvevők.


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!