Beszámoló a mongol misszióról

2180
A mongol gyülekezet

A 2014-es év második fele is eseménydúsan telt számunkra. Augusztus elején a magyarországi Mennyek Országa Mongol Baptista Gyülekezet háromnapos csendeshétvégét tartott a Velencei-tó partján.

A velencei baptista gyülekezet imaházában tartottuk az alkalmainkat, és az imaház vendégszobáiban szálltunk meg. Az együttlétünk fénypontja volt, amikor három nemrégiben megtért, Magyarországon élő honfitársamat meríthettem be a tóban.

Szeptemberben és októberben is volt lehetőségem meglátogatni az Ausztriában élő testvéreinket, mindkétszer jártunk Bécsben és Linzben is, ahol bátorítottuk a gyülekezeti tagokat, és Isten igéjét hirdettem számukra. A linzi vezető házaspár a közelmúltban Mongóliába utazott, hogy bibliaiskolai képzésben vegyen részt. Emlékszem, hogy anno néhány hónapra befogadtuk őket az otthonunkba, amikor még Magyarországon dolgoztak, és a fiam barátai voltak. Azokban az időkben tértek meg, amikor nálunk laktak, azóta pedig már vezetői egy közösségnek.

Novemberben Csehországban jártam. Arra az alkalomra, kivételesen, feleségem nem tudott elkísérni több éve húzódó krónikus betegsége miatt. Csehországban, Havlickuv Brodban bezárt egy sok száz mongolt foglalkoztató koreai vállalat, sok mongol elköltözött a városból, emiatt a helyi mongol keresztény közösség létszáma is erősen megcsappant. Az ottani testvérek körülbelül harmada maradt Havlickuv Brodban, a többiek főként két városba költöztek. Örömteli, hogy nem aprózódott nagyon szét ez a csoport, mindhárom helyen tíz fő fölött van a létszám. Pisekben szeptemberben, Ceska Lipában pedig novemberben alakult meg a helyi mongol keresztény közösség. Novemberi látogatásomkor a legújabb helyre, Ceska Lipába utaztam, ahova eljöttek a többi csehországi mongol keresztény gyülekezetből is sokan, így ezen a konferencián Prágából, Havlickuv Brodból és Pisekből is voltak, s együtt kérhettünk áldást az új közösség életére.

A magyar kormány a mongol kormánnyal oktatási partnerségben állapodott meg, mely folytán az eddigi évenkénti öt cserediák számát ötvenre emelnék.

Ez számunkra nagy lehetőség, mert a 18-20 éves diákok, akik ide érkeznek, nyitottabbak és érdeklődőbbek, mint a 30-50 közötti dolgozó korosztály, akikkel általában kapcsolatunk van. Ebben az évben is több ízben látogattuk meg, fogadtuk vacsorára, vittük el kirándulni a Budapesten tanuló diákokat.

December 19. és 21. között ismét Ausztriába utaztunk, Bécsben és Linzben is ajándékosztással egybekötött karácsonyi ünneplésre hívtuk a gyerekeket, szüleiknek pedig elmondtuk az evangélium életeket átformáló üzenetét.

Budapesten december 26-án tartottunk hasonló cipősdoboz-ajándékokkal színesített karácsonyi evangelizációt.

Köszönjük az imádságokat és az anyagi támogatást az utazásaink elősegítésére!


Elindult egyházunk hírlevele, melyben tájékoztatást adunk aktuális híreinkről, eseményeinkről. Iratkozzon fel ön is!