Házat döntöttek: gyakorlaton bizonyította felkészültségét a Rescue24

0
438

A borsodi kistelepülésen végzett gyakorlatával újabb öt évre megszerezte nemzeti minősítését a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata, a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport. A tevékenység Hajdúszoboszlón folytatódik.

Festői domboldal előterében egy egyáltalán nem festői látvány fogadta azokat, akik ellátogattak a baptista mentőcsapat kovácsvágási gyakorlatára. Romos ház körül dolgoztak a speciális egység tagjai: szám szerint tizennyolcan, közülük négyen az Egyesült Államokból érkeztek a műveletre. A május 15-én, hétfőn elkezdődött tevékenység csütörtökön és pénteken Hajdúszoboszlón, a HUNOR és a HUSZÁR mentőcsapatokkal együtt folyik majd tovább.

– Az összetartás a fő célja a gyakorlatnak – összegzett sisakját levéve egy rövid pihenő ideje alatt Pavelcze László, a csapat vezetője, a Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési igazgatója. Akinek a legközelebbi éles bevetése éppen a 60. lesz. Elmondta: az amerikai, Észak-Karolinából és Texasból érkezett kollégákkal a 600 lelkes kis faluban úgy tudnak valós körülmények között gyakorlatozni, hogy ehhez nincs szükség különösebb anyagi ráfordításra. Nem kell ugyanis egy viszonylag ép házat szétdönteni, akadt olyan, amit a helyi önkormányzat eleve lebontásra ítélt. A telken – amit a mentőcsapat elvonulása után közmunkások tisztítanak majd meg a törmeléktől – éppen egy katasztrófavédelmi kiképzőbázis létesül majd.

– Hétfőn beavatkozást szimulálva gyakoroltuk a födém átvágását, a feltételezett sérültek felkutatását, kiemelését – folytatta a szakember. – Kedden következett az épület bontása. Szerdán kezdődik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR és HUSZÁR mentőcsapatainak a nemzetközi minősítő gyakorlata a hajdúsági városban, mi a HUNOR egységéhez csatlakozva, mintegy annak részeként veszünk részt a légi mentésben és a gyorsreagálású mozzanatokban.
Ez a gyakorlatban azt is jelenti majd, hogy a baptisták szakemberei „játsszák el” a feltételezett természeti katasztrófa sújtotta ország helyi hatóságait.

Itt Kovácsvágáson tehát épületomlást szimuláltunk, amit a való életben előidézhet például robbanás és földrengés. Most már elég fáradt mindenki, hiszen reggel óta dolgozunk. Ráadásul a szakmai feladatok végrehajtása mellett megpróbáljuk megmenteni azokat az építési anyagokat, amelyeket a későbbiekben az önkormányzat még felhasználhat.

Bár a mentőcsapatban természetesen tizennyolcnál többen vannak, a mentésvezető úgy ítélte meg, hogy ez a tevékenység ezt a részvételt igényli. Más kérdés lenne egy olyan helyzet, amikor élő embert sejtenek a megsérült házban, akkor nagyobb erőket vetnek be, hiszen egy sérült mentéséhez gyakran 10-12 órás megfeszített munkára van szükség. Pavelcze László megjegyezte, olyankor nem tűnnek annyira fáradtnak, mint ezen a gyakorlaton, mert éles helyzetben dolgozik bennük az adrenalin. Melyik korábbi valóságos akcióhoz volt hasonlatos a szimuláció? Akár a törökországi, a pakisztáni vagy az indiai földrengések utáni helyzethez. A legjobban mégis talán a pakisztáni mentést idézte fel a csoport tapasztalt tagjaiban a gyakorlat, mert a megsérült borsodi házhoz nagyon hasonlóak, hatalmas terméskövekből méteres falakkal építettek omlottak össze ott is.

– A művelet eddig elvégzett részével nemzeti minősítésünket újabb öt évre máris meghosszabbítottuk – zárta értékelését kávéját lehajtva Pavelcze László, majd visszaindult a dübörgő munkagép mellé. Ez azt jelenti, hogy a Rescue24 mentőcsapat már megkapta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által a nemzeti bevethetőségre szóló igazolást. Tóth tábornok, polgári védelmi főelőadó a helyszínen személyesen felügyelte a végrehajtást, amelyen ott volt Gál Dávid, a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi igazgatója, és Szilágyi Attila kommunikációs igazgató is.

Megosztás

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

+ 88 = 94