Ökumenikus imahét

0
479

Tisztelettel tájékoztatom, hogy a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa 2018. január 21-28. között szervezi az Ökumenikus Imahetet. Az országos nyitó istentisztelet 2018. január 21-én, vasárnap 19 órakor lesz a Szent István Bazilikában.Igét hirdet Dr. Erdő Péter bíboros és Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke. A liturgiában szolgálnak a MEÖT tagegyházainak vezetői.

Minden imahétnek van jellegzetessége. Az imaheti anyagot összeállító karibi testvérek azt kérték, hogy idén egy feltűnő Bibliát vigyünk a templomba és tegyük le a templom/gyülekezeti helyiség kitüntetett helyére. A Szentírási szövegek felolvasása az istentisztelet során végig ebből történjen. Szükség van még három láncra is, amelyeket a szolgálattevők hoznak és a Biblia mellé helyezik. A láncok a rabszolgaság, az emberi méltóságtól való megfosztottság és a rasszizmus kifejező jelképei. A bűn hatalmának jelképei is, amely elválaszt minket Istentől és egymástól. Az istentisztelet során a rabszolgaságot jelképező vasláncot később élőlánccal is helyettesíthetjük, amely kifejezi a lelki közösség kötelékeit és a modern rabszolgaság és az emberségtől való megfosztottság minden formája elleni közös cselekvést. Az egész gyülekezet bevonása ebbe a jelképes cselekedetbe szerves része az istentiszteletnek.

Ezeket az istentisztelet elején el kellene magyarázni, és a prédikáció során is vissza kellene térni rá.

Természetesen a www.meot.hu honlapról is letölthető az imahét anyaga. http://meot.hu/keresztm

Az Ökumenikus Imahéthez Isten áldását kívánom az imahét központi igéjével: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz 15,6)