„Egy király halála” – Martin Luther King halálának 50. évfordulójára

0
204

Tavis Smiley díjnyertes könyve Martin Luther King utolsó évéről szól, amely életének legküzdelmesebb időszaka volt.


Tavis Smiley: Egy király halála
A méret megegyezik az Erő a szeretethez című kötettel.
Keményfedeles, védőborítós.
Példányszám 3000 pld.
Terjedelem: 208 oldal

Ára: 3800 Ft
ISBN 978-615-5835-02-5

Ha egy ember semmit sem talál, amiért meg tudna halni, akkor élnie sem érdemes.

Martin Luther King

Ebben az időszakban King már nemcsak az amerikai feketék jogaiért küzdött. A Szegény Emberek Mozgalmával már a gazdasági rendszer mindenféle származású áldozatának érdekeit képviselte. Azzal pedig, hogy szót emelt a vietnami háború ellen, egy nemzeti rögeszmén túllépve tett hitet az emberségesség mellett az erőszakkal szemben – bárki legyen is annak elszenvedője. Nyilvánvalóvá tette a két ügy közötti kapcsolatot is; a vietnami háborúra költött milliárdok töredékéből is meg lehetett volna oldani a szegénység problémáját az USA-ban. E két törekvésével azonban minden korábbinál több támadást vont magára: a jogaikért küzdő feketék nem akarták összekeverni a faji kérdést a szegénység vagy a háború kérdésével, sőt, sokuk már az erőszakmentes megoldásban sem hitt. Az elnöki kabinet számára óriási presztízsveszteség lett volna feladni Vietnamot, ezért – a sajtóval együtt – azt hirdette, hogy a háború szükségszerű és megnyerhető. Így a tömegtájékoztatás nyíltan, az FBI pedig titkosszolgálati módszerekkel támadta azt az embert, aki az igazságra próbált rávilágítani, hogy az USA vietnami részvétele már a kezdetektől bukásra volt ítélve, mert immorális volta miatt csak rosszat okozhat Amerikának.

Kinget 1968. április 4-én, napra pontosan egy évvel az után gyilkolták meg, hogy a Vietnamon túl című beszédében először kritizálta a vietnami háborút. Ezt az egyévnyi szenvedést tekinthetjük hitvallásának, mellyel példát mutat minden ember számára, akiben az emberségesség és a lelkiismeret hangjai szembekerülnek az uralkodó politikai közhangulattal és társadalmi rögeszmékkel.

Abban a percben, abban a másodpercben, amikor elkötelezed magad a szabadságnak, függetlenségnek és igazságnak, akár meg is ölhetik a tested, a lelked akkor is győzni fog.

Martin Luther King

 

 

Megosztás

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

40 + = 43